Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Çek Raporları Menüsü

Çek Raporları menüsü elinize geçen çeklerin kayıtları ve durumları hakkında listeler hazırlayan rapor opsiyonları içermektedir.

Bu menüdeki opsiyonların ortak özelliği, hepsinin çek portföyünüzdeki kayıtlarla ilgili değişik içeriğe sahip listeler dökmenize yardımcı olmaktır. Bu sebeple raporlar ayrı kısımlar halinde anlatılmayacak, sadece gerekli bir takım bilgiler verilecektir.

Çek raporları alınırken program, raporun içeriğini belirleyen bir takım soruları cevaplamanızı ister. Bu soruların hepsi Giriş bölümünde, Raporlar kısmında anlatılmıştır.

Bu opsiyonlarda "Ekran veya Yazıcı" sorusunda [F1] tuşuna basılarak uygun çeklere ait kısmi tahsilat hareketlerinin de raporlara dahil edilmesi mümkün olmaktadır. [F1] Kısmi Tahsil İşlemleri opsiyonunun kullanılabilmesi için:

Çek raporlarındaki hesaplamalarda, kısmi olarak tahsil edilen çeklerin tutarlarından tahsil edilen tutarın çıkarılmasıyla elde edilen kalan tutar baz alınır.

Raporlarda döküm, durumu ilgili opsiyona uyan ve belirlediğiniz aralığa düşen çeklerin alt-alta listelenmesi suretiyle yapılmaktadır. Bir çekin; portföy numarası, portföye giriş tarihi, hangi cari hesaptan alındığı, vade tarihi, tutarı (kısmi olarak tahsil edilen çeklerin tutarlarından tahsil edilen tutarın çıkarılmasıyla elde edilen kalan tutar), son durumu ve portföyden çıkmış ise çıkış tarihi gösterilir. Yazıcıya alınan listelerde bunlara ek olarak çekin; banka, şube, hesap no ve çek no detayları da yazılır. Giriş ve çıkış tarihleri, giriş veya çıkış yapmak için kaydettiğiniz tahsil veya tediye(ödeme) makbuzlarının tarihleridir. Raporların "Durum" sütunlarında gördüğünüz ifadeler, çekin son durumunu göstermektedir. Bu durumlar, Çek-Senet İşlemleri menüsünde girdiğiniz makbuzlar neticesinde oluşur. Ödeme Makbuzu Girişi ile ödeme için kullandığınız çeklerin "Durum" sütununda ise tahsil eden cari hesabın adı yazılır.

Bu menüdeki rapor opsiyonları şunlardır:
Çek Listesi,
   Portföyünüze bir şekilde girmiş olan çekler durumlarına bakılmaksızın listelenir. Listede vade tarihi ya da portföy numarası aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi veya portföy numarası sırasında dökülür. Bu raporu çeklerin son durumları hakkında bilgi edinmek için kullanabilirsiniz.

Portföydeki Çekler,
   Durumu "portföyde" olarak işaretli olan (herhangi bir şekilde çıkışı yapılmamış olan) çekler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih, sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaptan alınmış ve henüz portföyde olan çekler de görülebilir.

Tahsildeki Çekler,
   Bankaya tahsile gönderilmiş olan çekler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih, sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir bankaya tahsile gönderilmiş olan çekler de görülebilir.

Teminattaki Çekler,
   Bankaya teminata gönderilmiş olan çekler listelenir. Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih, sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir bankaya teminata gönderilmiş olan çekler de görülebilir.

Ciro Edilen Çekler,
   Cari hesaplara ciro edilmiş olan (ödeme yapmak için kullanılmış olan) çekler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih, sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaba ciro edilmiş olan çekler de görülebilir.

Karşılıksız Çekler,
   Karşılıksız olarak portföye iade edilmiş olan çekler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaptan alınmış olan karşılıksız çekler de görülebilir.

Müşteri Çekleri,
   Müşterilerden alınmış (tahsil edilmiş) olan çekler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaptan alınmış olan çekler de görülebilir.

Kendi Çeklerimiz,
   Ödeme yapmak için kesmiş olduğunuz kendi çekleriniz listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir bankanın verdiği çek defterinden kullanmış olduğunuz çekler de görülebilir. Verilen Cari Aralığı alanında değer girerek belli bir cari hesap için verdiğiniz çekleri de listeletebilirsiniz.

Tahsil Edilen Çekler,
   Tahsil edilmiş çeklerin dökümü alınır. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma günü olarak belirlediğiniz tarihtir.). Şahsi ve Ciranta çek seçimi yapılabilir.

Bir Çekin Hareketleri,
   Çek portföyünüzde kayıtlı bir çekin hareketlerini (hayat hikayesini) görmek için kullanılır. Bu raporda diğerlerinden farklı olarak, herhangi bir aralık verilmez, sadece işlemleri öğrenilecek çek seçilir. Bunun için Portföy No alanına işlemlerini görmek istediğiniz çekin portföy numarasını yazın, ya da çeki [F1] tuşuyla çağıracağınız pencereden seçin.

Çek seçildikten sonra program, ekranın üst kısmında çekin detay bilgilerini, alt kısmında da işlemlerini gösterir. Kısmi olarak tahsil edilmiş ise toplam tahsilat tutarı ve kalan tutar da gösterilir. Görmek istediğiniz başka çekler varsa aynı şekilde onları da seçebilir veya [Esc] tuşuna basarak menüye dönebilirsiniz.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.