Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Giriş

  1. Giriş
  2. Diğer Kaynak Kitaplar
  3. Program Hakkında
  4. Bilgi Dosyaları
  5. Menüler
  6. Pencereler
  7. Şirketler

Giriş

Bu bölümde Datasoft Personel Bordrosu programı ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. Takip eden kısımlarda sırasıyla şu konuları bulabilirsiniz:

Diğer Kaynak Kitaplar

Okumakta olduğunuz bölümdeki genel bilgilerin çoğu Başlangıç Kitabı isimli kitabımızda da bulunmaktadır. Adı geçen kitaptaki bilgiler bütün Datasoft programlarına hitap etmekte, bu kitapta ise sadece Datasoft Personel Bordrosu programına özel konular anlatılmaktadır. Programı iyi anlamak ve kullanmak istiyorsanız öncelikle adı geçen kitabı okuyun.

Datasoft Personel Bordrosu programını kullanabilmek için bilmeniz gereken, ancak, Başlangıç Kitabı isimli kitapta açıklanan konular ana hatlarıyla şunlardır:

Program Hakkında

3.2 sürümden itibaren Genel Muhasebe ile entegre olarak çalışan Datasoft Personel Bordrosu programı, sigortalı işçi çalıştıran işyerlerinde, personelle ilgili tüm resmi kayıtların takibi, belgelerin hazırlanması ve işgücü maliyetinin hesaplanmasında kullanılması gayesiyle yazılmıştır. Bu programla, işyerinizde çalıştırdığınız personelin ücret bordrolarını hazırlayabilir, bütün resmi evrakları yazdırabilir, resmi ve gayrı resmi raporlar alabilir; 3.2 ve sonraki sürümleri kullanıyorsanız muhasebe fişlerinin oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Programın esnek yapısı ve tamamı kullanıcı tarafından belirlenen parametreleri, hem bir kaç işçi çalıştıran çok sayıda işyerinin bordrolarını tutan muhasebe bürolarının, hem de yüzlerce işçi çalıştıran büyük kuruluşların işini görmektedir.

Programı kullanmak için izleyeceğiniz yol aşağıda maddeler halinde anlatılmıştır:
1.Programı yükleyip, çalıştırdıktan sonra, öncelikle bordro işlemlerini yapacağınız şirketi tanımlayın . Firma tanımlarken firmanın isim, adres, sigorta müdürlüğü gibi bilgilerini girmeyi ihmal etmeyin. Bu bilgiler resmi bildirgelere yazılmaktadır.

2.Bordro hesaplanmasında kullanılan bütün yasal katsayıları girin. Bu kısımdaki resmi taban, tavan, katsayı ve oranları gerçek bilgilerinizi takip etmek için kullanmayın. Girmeniz gereken yasal katsayılar şu şekildedir:

4.Bu şirkette çalışan bütün personeli tanımlayın ve bilgilerini eksiksiz olarak girin.

Tanımlamalar bittikten sonra, geriye sadece ayda bir kere bordroların hazırlanması kalmaktadır. Bordroları hazırlamak şu adımları izleyin:
1.Bordroları hazırlayacağınız ayın kanuni parametrelerini bir önceki aydan kopyalayın. O ay içinde yasal katsayı veya rakamlarda bir değişme olmuşsa, yeni değerleri programa girin.

2.Personelin o ayki bordro kayıtlarını oluşturmak için genel tahakkuk yapın.

3.Özel durumu olan işçilerin puantajlarını ve diğer tahakkuklarını girin. Genel tahakkuk yaptırmadan evvel özel durumu olan personel için Kişisel Değerler sayfası düzenleyip, tahakkukta Kişisel Değerler sorusunu [Evet] seçerek onayladığınızda tahakkuk sonrası yeniden puantaj girişi yapmanıza gerek kalmayacaktır.

4.Gerekli bütün resmi bildirgeleri ve raporları yazdırın.

5.Program bilgilerini yedekleyip saklayın.

Dikkat! Datasoft Personel Bordrosu programı bordro işlemlerini ay bazında yapmaktadır. Seçtiğiniz her işlemde tarih sorarak sizi yormamak amacıyla, yaptığı işlemin tarihi olarak ekranın sağ-üst köşesinde gördüğünüz tarihi kabul eder. Yanlış işlem yapmak istemiyorsanız, bu tarihe dikkat edin.

Bilgi Dosyaları

Datasoft Personel Bordrosu programı sizin girdiğiniz kayıtları bilgi dosyaları dediğimiz disk dosyalarına yazmaktadır. Bu dosyalar, siz şirketleri tanımlayınca, şirketin numarası ve kayıtların ait olduğu yıl kullanılarak oluşturulan dosya adlarıyla açılır.

Program her şirket için dört değişik dosya açar. Bu dosyaların her biri, aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi, belli bir tür bilgiyi ihtiva eder. Servis Menüsündeki opsiyonlarda seçtiğiniz dosya tiplerini buradan öğrenebilirsiniz.

TÜRÜ  DOSYA ADI      TANIMI ve İÇERDİĞİ BİLGİ TÜRÜ
PRD   PRDxxyyy.DST   Firma Adres Bilgileri Dosyası
TNM   TNMxxyyy.DST   Firma Parametreleri Dosyası
DPR   DPRxxyyy.DST   Departman Tanımları Dosyası
BFR   BFRxxyyy.DST   Maaş Dosyası Format Tanımları Dosyası
- Personel Bilgileri dört ayrı dosyada tutulmaktadır:
SCL   SCLxxyyy.DST   Sicil Dosyası
NUF   NUFxxyyy.DST   Nüfus Bilgileri Dosyası
SCT   SCTxxyyy.DST   Personel Toplam Değerler DosyasıYKN   YKNxxyyy.DST   Personel Yakın Bilgileri Dosyası- Tahakkuk Bilgileri üç ayrı dosyada tutulmaktadır:
THK   THKxxyyy.DST   Puantaj Bilgileri Dosyası
TEK   TEKxxyyy.DST   Ek Kazançlar Dosyası
TKZ   TKZxxyyy.DST   Kazanç Bilgileri Dosyası
Tablo : Bilgi Dosyaları

Yukarıdaki tabloda, dosya adlarında gördüğünüz xx ve yyy kısımları değişkenlerdir. Bu değişkenler şu anlama gelir:
xx Şirketin tanımlı olduğu yıl. Örneğin; "04";
yyy Şirketin numarası. Örneğin: "012".

Örnek :
SCL04111.DST 2004 yılında tanımlı 111 numaralı şirketin işçi bilgilerinin
tutulduğu Sicil Bilgileri Dosyası;
THK04111.DST 2004 yılında tanımlı 111 numaralı şirketin işçilerinin
puantaj bilgilerinin tutulduğu Puantaj Bilgileri Dosyası.

Ayrıca program, belli bir yılda tanımlanmış şirketlere ait dosyaları, ilgili yılı belirten alt-kataloglar içinde tutmaktadır. Bu alt-kataloglar programın yüklü olduğu kataloğun içinde açılmaktadır. Alt-katalog adları "PBDATxx" şeklinde belirlenmektedir. Burada xx yılı belirten iki haneli bir sayıdır. Örneğin; 2004 yılında tanımlı şirketler için "PBDAT04" şeklinde bir alt-katalog kullanılır.

Programın sağlıklı çalışabilmesi, kayıtlarını tuttuğunuz şirketin bilgilerini girebilmeniz ve istediğiniz raporları alabilmeniz için bütün bu dosyalar sabit diskinizde mevcut ve sağlam olmalıdır. Bu dosyalardan herhangi birinde bir bozulma olduğunda, Şirket Seçimi Ekranı'ndan şirketi seçerken Dosyasına Servis Gerekiyor mesajı verilir ve şirkete girilmez.

Şirketlere özel kayıtların takibi amacıyla açılan ve kullanılan bu dosyalardan başka, Datasoft Personel Bordrosu programı dört tane de kendi kullanımı için bilgi dosyası açar. Bu dosyalar Sistem Parametre Dosyası, Form Tanımları Dosyası, Kanuni Parametreler Dosyası, Firma Fihristi Dosyası ve Filtre Tanım Dosyası'dır. Her yılda birer tane açılan bu dosyalar şu bilgileri içermektedir:
Sistem Parametre Dosyası
   Bu dosyada, programın çalışmasını etkileyen kontrol parametreleri yer almaktadır. Bu dosyanın adı pbdat.stp şeklindedir, yıla veya herhangi bir şirkete bağlı değildir.

Form Tanımları Dosyası
   Bu dosyada, tanımladığınız Aylık SSK ve Dört Aylık SSK bildirgeleri ile Liste Bordro, Zarf Bordro ve PDKS ve bilgi alışverişi dosya Format tanımları tutulmaktadır. Bu dosyanın adı PBDAT.FOR şeklindedir, yıla veya herhangi bir firmanın bilgilerine bağlı değildir.

Kanuni Parametreler Dosyası
   Bu dosyada, bordro hesaplamalarında kullanılan sabit değerler tutulur. Bu dosyada saklanan bilgiler belli bir yılda tanımlı tüm şirketlere hitap eden parametrelerdir. Bu dosyanın adı PBDATxx.PRM şeklindedir. Burada xx kısmı içinde bulunulan yılı simgeleyen bir belirteçtir.

Firma Fihristi Dosyası
   Bu dosyada, belli bir yılda tanımlanmış şirketlerin numaraları ve adları tutulur. Şirket Seçim Penceresi'nde gösterilen şirket listesi bu dosyadan okunur, böylece her fihrist istediğinizde disk taranmayarak zaman kazanılır. Bu dosyanın adı PBDATxx.FRM şeklindedir. Burada xx kısmı içinde bulunan yılı simgeleyen bir belirteçtir.

Filtre Tanım Dosyası
   Bu dosyada, seçenek ekranlarında girilen değerler kaydedilmektedir. Bu bilgiler kullanıcı ve program bazında kaydedilmekte olup, yıla ve herhangi bir firmanın bilgilerine bağlı değildir. Bu dosyanın adı FILTRExx.DST şeklindedir. Burada xx kısmı içinde bulunan yılı simgeleyen bir belirteçtir.

Örnek :
PBDAT04.PRM 2004 yılında tanımlı şirketlere hitap eden kanuni parametreler
dosyası;
PBDAT04.FRM 2004 yılında tanımlı şirketlerin listesi(fihristi).

Bu beşdosya bilgi dosyalarının tutulduğu alt-katalog içinde değil, programın yüklenmiş olduğu katalog içinde bulunur.

Bu beş dosyada bir bozulma olduğunda Servis Menüsündeki opsiyonları kullanarak düzeltemezsiniz. Ayrıca yedekleme işlemi sırasında bu dosyalar alınmadığı için geri yükleme de yapamazsınız. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız -- mesela Hatalı Sistem Parametre Dosyası gibi bir mesaj görürseniz --yapmanız gereken tek şey ilgili dosyayı silmektir. Bu dosyalar program tarafından otomatik olarak açıldığı için bu silmenin size herhangi bir zararı olmaz. Silme işlemini aşağıda anlatıldığı şekilde yapın:
İşletim Sisteminiz DOS İse:
1. Programın içine yüklendiği kataloğa girin:

         CD  \DSOFT30 [Enter]

2. Silinecek dosya Sistem Parametre Dosyası ise şu komutu yazın:

         DEL  PBDAT.STP [Enter]

3. Silinecek dosya Kanuni Parametreler Dosyası ise şu komutu yazın:

         DEL  PBDATxx.PRM [Enter]

Dikkat! Bu dosyayı sildikten sonra Kanuni Parametreler Menüsündeki bütün tavan, taban ve katsayı değerleri ile diğer parametreleri kontrol edin.

4. Silinecek dosya Firma Fihristi Dosyası ise şu komutu yazın:

         DEL  PBDATxx.FRM [Enter]

Not: Üstteki iki maddede "xx" yerine içinde bulunduğunuz yılın son iki rakamını yazacaksınız. Örneğin; 2004 yılına ait dosyayı siliyorsanız PBDAT04.PRM yazın.

5. Programı çalıştırarak sildiğiniz dosyanın yeniden açılmasını sağlayın.

İşletim Sisteminiz Unix İse:
1. Bir terminalde Login: durumunda iken Datasoft programlarını kullanmanız için tanımlanmış kullanıcı adını (username) vererek sisteme girin.

2. Programın içine yüklendiği kataloğa girin:

         cd  /dsoft30 [Enter]

3. Silinecek dosya Sistem Parametre Dosyası ise şu komutu yazın:

         rm  pbdat.stp [Enter]

4. Silinecek dosya Kanuni Parametreler Dosyası ise şu komutu yazın:

         rm  PBDATxx.PRM [Enter]

Dikkat! Bu dosyayı sildikten sonra Kanuni Parametreler Menüsündeki bütün tavan, taban ve katsayı değerleri ile diğer parametreleri kontrol edin.

5. Silinecek dosya Firma Fihristi Dosyası ise şu komutu yazın:

         rm  PBDATxx.FRM [Enter]

Not: Üstteki iki maddede "xx" yerine içinde bulunduğunuz yılın son iki rakamını yazacaksınız. Örneğin; 2004 yılına ait dosyayı siliyorsanız PBDAT04.PRM yazın.

6. Programı çalıştırarak sildiğiniz dosyanın yeniden açılmasını sağlayın.

Hazır bilgi dosyalarından bahsederken bir konuyu burada bir defa daha önemle vurgulamak isteriz: Bilgilerin yedeklenmesi... Yukarıda bahsettiğimiz bilgi dosyaları tamamen sizin zahmetli ve uzun süreli çalışmalarınızın ürünüdür. Belki de bir bakıma bu dosyalara işinizi emanet etmektesiniz! Bu yüzden emeğinizi ve işinizi korumak istiyorsanız, Başlangıç Kitabı isimli kitabımızda kapsamlı olarak anlatılan yedekleme işlemini bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Biz bugüne kadar, kullanıcı ısrarla emretmedikçe, kendi bilgilerini yokeden bir uygulama programı görmedik -- ve, tabii, yazmadık. Ancak, kullanıcının karşılaştığı sorunların en büyük kesimini teşkil eden donanım ve elektrik arızalarına karşı bir programın yapacağı hiçbir şey olamaz. Böyle bir arıza sonucu bilgileriniz kaybolursa ve yedeğiniz de yoksa, her şeye baştan başlarsınız!

Menüler

Datasoft programlarının menülerinin genel kullanımı ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız Başlangıç Kitabı isimli kitabımıza bakın.

Datasoft Personel Bordrosu programının ana menüsü asıl işlemlerin yapıldığı alt menüleri içerir ve opsiyonları şu şekildedir :

Ana Menü
 A Personel Dosyası Menüsü
 B Personel Bildirgeleri Menüsü
 C Tahakkuk İşlemleri Menüsü
 D Tahakkuk Listeleri Menüsü
 E Tahakkuk Raporları Menüsü
 F Kanuni Raporlar Menüsü
 K Kanuni Parametreler Menüsü
 P Firma Parametreleri Menüsü
 Z Özel İşlemler Menüsü
 X Servis İşlemleri Menüsü
 O Şirket Seçimi

Her alt menüde, söz konusu menüye özel opsiyonların dışında, iki standart opsiyon bulunmaktadır. Bu opsiyonlar şunlardır:
O: Bordro Ana Menü
   Bu opsiyon programın Ana Menü'süne dönmenizi sağlar.

S: Program Sonu
   Bu opsiyon, programla işiniz bittiğinde, programdan çıkarak işletim sistemine dönmenizi sağlar.

Pencereler

Datasoft Personel Bordrosu programının kullanıcıya en çok kolaylık sağlayan özelliklerinden birisi Personel Seçim Penceresi ve Filtre Seçim Penceresi'dir.

Filtre Seçim Penceresi

Personel Bordrosu 3.4 ve sonrası sürümlerde bulunan bu pencere, tüm seçenek ekranlarında kullanılabilmektedir. [F5] tuşuna basarak çağırabileceğiniz bu pencerede, kullanıcı bazında o menüye ait seçenekleri içeren filtre listesi görüntülenmektedir. Filtre kullanarak, her döküm almak istediğinizde seçenekleri yeniden girmek zorunda kalmadan zaman kazanmış olursunuz.

Bu pencerede kullanabileceğiniz özel tuşlar ve işlevleri şöyledir:
[Y] Yeni. Yeni bir filtre kaydı için herhangi bir alanda [F5] tuşuna basarak, pencerenin açılmasını sağlayın ve [Yeni] seçeneğini kullanın. Bu suretle ekranda girdiğiniz değerleri içeren bir filtre kaydı oluşacaktır. Daha sonra bu filtreyi seçerek, üzerinde değişiklik yaparak güncelleyebilirsiniz. Üzerinde değişiklik yapmadan da bu filtre değerlerini kullarak işlemi başlatabilirsiniz.

[S] Sil. Bulunduğunuz satırdaki filtre tanımını siler.

[K] Kod. Filtre listesini, belli bir kod numarasından başlayarak, pencerede içinde koda göre sıralanmış şekilde görmenizi sağlar. [K] tuşuna bastığınızda pencere temizlenir ve üstte Kod: mesajı gösterilir. Buraya, listenin hangi kod numarasından başlayarak sıralanmasını istiyorsanız o kodu (tek bir karakter de olabilir) girip [Enter] tuşuna basın.

[A] Ad. Filtre listesini, belli bir addan başlayarak, pencere içinde filtre adına göre sıralanmış şekilde görmenizi sağlar. [A] tuşuna bastığınızda pencere temizlenir ve üstte Ad: mesajı gösterilir. Buraya, listenin hangi addan başlayarak sıralanmasını istiyorsanız o adı (tek bir harf de olabilir) girip [Enter] tuşuna basın.

Personel Seçim Penceresi

Programın temel dosyası Personel Sicil Dosyası olduğu için, program içinde, Personel Sicil No sorulan her yerde [F1] tuşuna basarak bu pencereyi çağırabilirsiniz. Başlangıç Kitabı isimli kitabımızda genel özelliklerini detaylı olarak açıkladığımız bu pencerenin içinde, üzerinde çalışmakta olduğunuz şirkette çalışmakta olan personel bir liste halinde gösterilir. Aşağıda, maddeler halinde bu pencerenin özellikleri anlatılmıştır:

Pencere aktif iken kullanabileceğiniz tuşlar ve komutlar şunlardır (diğer tuşlar Başlangıç Kitabı isimli kitabımızda anlatılmaktadır):
[K] Kod. Personel listesini, belli bir sicil numarasından başlayarak, pencerede içinde koda göre sıralanmış şekilde görmenizi sağlar. [K] tuşuna bastığınızda pencere temizlenir ve üstte Kod: mesajı gösterilir. Buraya, listenin hangi personel numarasından başlayarak sıralanmasını istiyorsanız o kodu (tek bir karakter de olabilir) girip [Enter] tuşuna basın.

[S] Soyad. Personel listesini, belli bir soyaddan başlayarak, pencerede içinde işçi soyadına göre sıralanmış şekilde görmenizi sağlar. [S] tuşuna bastığınızda pencere temizlenir ve üstte Soyad: mesajı gösterilir. Buraya, listenin hangi soyaddan başlayarak sıralanmasını istiyorsanız o soyadı (tek bir harf de olabilir) girip [Enter] tuşuna basın.

[A] Ad. Personel listesini, belli bir addan başlayarak, pencere içinde işçi adına göre sıralanmış şekilde görmenizi sağlar. [A] tuşuna bastığınızda pencere temizlenir ve üstte Ad: mesajı gösterilir. Buraya, listenin hangi addan başlayarak sıralanmasını istiyorsanız o adı (tek bir harf de olabilir) girip [Enter] tuşuna basın.

Programda sıkça kullanacağınız bir diğer pencere de Personel Bilgi

Değiştirme Penceresi'dir. Bu pencere, Aylık Genel Tahakkuk'ta Personel Seçim Penceresi'nde bir işçinin üzerine gelip [F1] tuşuna bastığınızda; Tahakkuk Bilgileri Girişi'nden [Enter] basarak geçiş yaptığınız Puantaj Bilgi Girişi'nde herhangi bir alanda[F1] tuşuna bastığınızda açılmaktadır. Pencere içinde, ücret bilgisiyle ilgili değişiklikleri yapabilirsiniz. Bunun başlıca faydası, tahakkuk anında, Personel Dosyası Menüsüne gidip gelmekten sizi kurtarmasıdır.

Genel Grup Seçim Penceresi

Personel bilgi girişindeyken ayrılma nedeni, uyruk, SSK görev kodu, il kodu, özel sandık kodu alanlarında, Puantaj bilgi girişi yaparken eksik bildirme nedeni kodu alanında, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'yle ilgili opsiyonlarda belge türü alanında [F1] tuşuna basarak çağırabileceğiniz bu pencerede, ilgili alan kodları listelenmektedir. Bu pencerede kullanabileceğiniz özel tuşlar ve işlevleri şu şekildedir:
[G] Güncelle. Grup listesinin, master dosyadan (pb34grp.dta) okunarak yeniden oluşmasını istediğinizde bu tuşu kullanabilirsiniz. Güncelleme sırasında, master dosyaya göre liste yeniden oluşturulur.

[S] Sil. Bu tuşu kullanarak, üzerinde bulunduğunuz satırdaki grup tanımının silinmesini sağlayabilirsiniz. Eğer, silmek istediğiniz grup kodu herhangi bir kartta kullanılmışsa, program silme işlemine izin vermez.

[K] Kod. Listeyi belli bir koddan başlayarak, grup koduna göre sıralanmış şekilde görmenizi sağlar. [K] tuşuna bastığınızda pencere temizlenir ve üstte Kod: mesajı gösterilir. Buraya, listenin hangi koddan başlayarak sıralanmasını istiyorsanız o kodu (tek bir karakter de olabilir) girip [Enter] tuşuna basın.

Personel Yakınları Penceresi

Personel Bildirgeleri Menüsünde bulunan Vizite Kağıdı opsiyonunu kullanarak, Sağlık Belgesi veya eş ve çocuk için Vizite Kağıdı düzenlemeniz gerektiğinde Hastanın Adı alanında [F1] tuşuyla bu pencereyi çağırabilirsiniz. Pencerede, seçtiğiniz işçinin yakınları listelenmektedir. İşçinin bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına ilişkin bilgileri Personel Dosyası Menüsünde bulunan Personel Yakınları İşlemleri opsiyonunu kullanarak girebilirsiniz. Aşağıda, maddeler halinde bu pencerenin özellikleri anlatılmıştır:

Şirketler

Şirketlerin tanımlanması ve üzerinde çalışılacak şirketin seçilmesi ile ilgili işlemler Başlangıç Kitabı isimli kitabımızda açıklanmıştır. Burada sadece Datasoft Personel Bordrosu programında bir şirketin nasıl tanımlanacağı anlatılmaktadır.

Not : Genellikle, bir ayın bordroları bir sonraki ay içinde hazırlanır. Bu yüzden, kullanıcının yanlış ayın işlemlerini yapmasına mahal vermemek gayesiyle, Şirket Seçimi Ekranı'nda getirilen tarih, eğer içinde bulunduğunuz ayın ilk 10 günü içindeyseniz, bir önceki ayın son günü olacak şekilde değiştirilir.

Bir şirketin tanımlanması için, Şirket Seçim Ekranı'nda Şirket No alanına daha önce kullanılmamış bir şirket numarası yazılması gerekir. Şirket numarasını yazmanızdan sonra, program o yılda tanımlı bir şirket bulamayarak Yeni Firma Tanımlama mı? sorusunu ekrana çıkarır. Şirketi tanımlamak istiyorsanız bu soruyu [Evet] şeklinde cevaplayın.

Tanımlama başladıktan sonra, Parametreler Menüsünün opsiyonlarına sırayla getirilerek şirkete özel bilgileri girmeniz beklenir. Bu opsiyonlar şunlardır: Firma Bilgileri Girişi, Adres Bilgileri Girişi, Firma Parametreleri Girişi, Ek Kazanç Başlıkları, Sosyal Yardım Başlıkları, Özel Kesinti Başlıkları.

Tanımlama sırasında, bir opsiyonun ekranındaki en son bilgiyi de girip [Enter] tuşuna basmanızdan sonra direkt olarak bir sonraki opsiyonun ekranına geçilir.

Şirketi tanımlarken kullanabileceğiniz özel tuşlar şunlardır:
[PgUp] Önceki Ekran. Bir önceki ekrana döner. Buradaki her ekran Parametreler Menüsündeki bir opsiyona karşılık gelmektedir.

[PgDn] Sonraki Ekran. Doğrudan bir sonraki ekrana geçer.

[Esc] İptal. Tanımlamayı iptal ederek Şirket Seçimi Ekranı.'na döner. Tuşa bastığınızda Değişiklikler İptal Edilsin mi (E/H)? sorusu çıkar. Firmayı tanımlama istemiyorsanız bu soruyu [E] ile cevaplayın.

En son bilgiyi de girip [Enter] tuşuna basmanızdan sonra en altta Girilen Bilgiler Doğru mu (E/H)? sorusu çıkar. Soruyu [E] ile cevaplamanızdan sonra söz konusu şirketin bilgilerinin yazılacağı bilgi dosyaları oluşturularak bilgi girmenize hazır hale gelir.

Şirket tanımlandıktan sonra program Firma Parametreleri Menüsünde kalır. Siz buradan diğer menülere geçebilirsiniz.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.