Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Kur Tablosu

Kullandığınız dövizlere ilişkin günlük kur girişleri, yeni döviz tanımları yaptığınız bu tabloya, Genel Muhasebe menü ekranlarında, [F5] tuşuyla ulaşabilirsiniz.

Firma Parametreleri'nde Kur Dosyası sorusunda yaptığınız tercihe göre açılacak Kur Tablosu'nun içeriği değişmektedir:

Stok-Cari-Fatura ve Çek-Senet İşlemlerinde, kur tablosuna girilen tutar dışında, belge bazında kullanıcı tarafından özel kur girilebilir ve raporlarda bu kurlar dikkate alınır. Muhasebede ise sadece kur tablosundaki kur kullanılır.

Vadeli işlemlerde (cari hareketler v.b.) vade tarihi, vadesiz işlemlerde (stok işlemleri) işlem tarihi baz alınarak kur tablosundaki kur alınır. Program, işlem tarihinde kur girilmemişse geriye doğru kur arar. Bulamadığında ileri tarihlerde kur arar, yine bulamazsa kur değerini 1 olarak alır. Kur değeri 1 ve sıfır alındığında rapor değeri doğru sonuçlar vermez. Bu sebeple kur girişini düzenli olarak yapmak gerekir.

Kur Girişi

Döviz Kodu
   Kur girişi yapacağınız döviz kodunu girin. Kodu [F1] tuşuyla çağıracağınız Kur Seçim Penceresinden de seçebilirsiniz. Yeni döviz tanımı için de yeni bir kod girin. Bu alandayken kullanabileceğiniz özel tuşlar ve işlevleri şu şekildedir:
   [Esc] Menü. Gelinen menü ekranına döner.
   [F1] Pencere. Döviz Seçim Penceresi'ni açar.
   [F3] Kod Silme. Tanımlı bir döviz kaydını siler.
   [F5] Yazıcı. Döviz bilgilerinin yazıcı dökümünü almanızı sağlar.

Döviz Adı
   Bu alana, dövizin adını girin. Yeni döviz tanımı yaptığınızda, program otomatik olarak bu alana geçecektir, ancak tanımlı bir dövizin adını değiştirmek istediğinizde, aşağı ok tuşunu kullanarak bu alana geçebilirsiniz.

Tarih
   Bu alana, kur tarihini girin. Programın otomatik olarak getirdiği değer günün tarihidir.

Döviz Alış, Döviz Satış, Efektif Alış, Efektif Satış
   Bu alan başlıklarını değiştirmeniz mümkündür. Bunun için Döviz Adı alanındayken aşağı ok tuşuna basın. Bu tuşu kullanarak diğer başlıklara da geçebilirsiniz.
   Bu alanlara, girdiğiniz tarihe ait döviz kurlarını girin. Alt satıra geçtiğinizde, program ototmatik olarak bir sonraki günün tarihini getirir. Daha önce girilmiş kur bilgileri arasına önceki bir tarihe ilişkin ekleme yapmak istediğinizde, en alt satıra yeni giriş yapabilirsiniz, tarihe göre sıralama işlemini program otomatik olarak yapmaktadır. Herhangi bir girişi silmek için o satırın üzerindeyken [F3] tuşuna basın.

Döviz Kur Dökümü

Yazılacak Tutar
   Bu alanda, kur tablosundaki hangi değerlerin (Döviz Alış/Döviz Satış/Efektif Alış/Efektif Satış) döküme dahil edileceğini belirleyin.

Tarih Aralığı
   Bu alanda, döküme dahil edilmesini istediğiniz tarih aralığını belirleyin.

Satır Arası Çizgi
   Bu alanda, çıktıların satır aralarında sürekli (kesiksiz) grafik çizgiler kullanılarak daha iyi bir görüntüye sahip olmasını istiyorsanız [E], dökümün hızlı olmasını istiyorsanız [H] seçin.

Dar veya Geniş Döküm
   Bu soruda, dökümün dar (maksimum genişlik 132 karakter) veya geniş (maksimum genişlik 230 karakter) kağıda olacağı tercihini yapabilirsiniz.

Döviz Kodları
   Bu alanda, dökümde yer almasını istediğiniz döviz kodlarını girin. Kod seçimini [F1] tuşuna basarak, açılan Döviz Seçim Penceresi'nden de yapabilirsiniz. Kaç adet döviz kodu tercihi yapacağınız, Yazılacak Tutar ve Dar veya Geniş Döküm sorularında yaptığınız tercihe göre belirlenmektedir.

Yukarıdaki soruları cevaplamanızdan sonra sorulan Yazıcı <...> Hazır mı? sorusunu onaylayarak dökümü başlatın.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.