Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Ticari Entegre

Kitap Hakkında

Bu kitap Ticari Entegre programını kullanırken başvurabileceğiniz bir referans kaynağı olması gayesiyle kaleme alınmıştır. Bu bakımdan, programı kullanmayı adım adım uygulama yaptırarak öğreten bir kılavuz değil, programın belli bir özelliği hakkında yardıma ihtiyacınız olduğunda gerekli bilgiyi bulabileceğiniz bir başvuru kitabı niteliğindedir. Programı yeni satın alan her kullanıcıya gerekli temel eğitim verildiği için kitabın bu şekilde yazılması uygun görülmüştür.

Not: Bu kitabı okumaya ve programı kullanmaya başlamadan önce Başlangıç Kitabı isimli kitabımızı okumanızı öneririz. Datasoft ürünü paket programların ortak özelliklerinin anlatıldığı Başlangıç Kitabı programı kullanmak için bilmeniz gereken ve bu kitapta anlatılmayan bilgiler içermektedir.

Aşağıda bölümler halinde kitabın yapısı ve muhtevası ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu açıklamalar kitabı daha iyi anlamanızı ve aradığınız bilgiyi kolay bulabilmenizi temin etmek amacıyla verilmiştir.

İçerik ve Organizasyon
   Bu kitapta bir ticari işletmenin işlerinin ne oldukları ve nasıl yapılacakları değil, bu işlerin yapılmasında Ticari Entegre programından nasıl faydalanılacağı anlatılmaktadır. Programı kullanacak kişinin yaptığı iş hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olduğu kabul edilir. Mesela, kitap, Toptan Satış ve Perakende Satış faturalarını nasıl keseceğinizi size anlatır, ancak bu iki fatura arasındaki farkları sizin bilmeniz gerekir. "Fatura kesmek" deyimi ile kitap içinde kastedilen, program opsiyonlarının kullanılarak alış ve satış faturalarının dosyalara kaydedilmesidir. Aslında alış faturaları (ve tabii irsaliyeler de) satıcı firma tarafından size kesilmektedir, ancak anlatımı fazla karıştırmamak için sizin alış faturalarını işlemeniz de "fatura kesmek" şeklinde ifade edilmiştir.

Kitap içinde de sık sık belirtileceği gibi, Ticari Entegre, esas itibariyle, farklı işleri gerçekleştirmek üzere yazılmış programların bir bileşkesidir. Ticari Entegre üç ana program ve bir Entegrasyon modülünden meydana gelmektedir: Stok-Cari-Fatura, Çek-Senet Takibi, Genel Muhasebe. Bu ana programlar da ayrıca çok sayıda alt-program ve modül içermektedir.

Her program opsiyonu veya değişik modüllerin bütün olası kombinasyonları için ayrı birer kitap yazmamız mümkün olmadığından, bu kitap Ticari Entegre'nin bütün opsiyonlarını içerecek şekilde geniş kapsamlı tutulmuştur. Bununla birlikte, programın sadece bazı opsiyonlarını satın alan kullanıcılara kolaylık olması için kitap mümkün olduğunca çok konuya bölünmüştür.

Kılavuz üç kitapçıktan ve sondaki eklerden meydana gelmektedir. Üç kitapçığın her biri yukarıda sözünü ettiğimiz ana programlara aittir.

Kitap 1: Stok-Cari-Fatura
   Birinci kitap Stok-Cari-Fatura programını anlatmaktadır. Bu kitapta Stok Takibi, Cari Hesap Takibi, Fatura-İrsaliye-Sipariş, Üretim Takibi,Kasa İşlemleri ve Müstahsil programları ve modülleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Not: Stok-Cari-Fatura aslında tek başlarına çalışabilen Stok Takibi ve Cari Hesap Takibi programları ile bunlara bağımlı olarak çalışan Fatura-İrsaliye-Sipariş programından oluşmaktadır. Ancak, üçünün çok kullanılan bir paket olması sebebiyle Stok-Cari-Fatura şeklinde anılmaktadır.

Kitap 2: Çek-Senet Takibi
   İkinci kitap Çek-Senet Takibi programını ve modüllerini anlatmaktadır.

Kitap 3: Entegrasyon Modülü
   Üçüncü kitap Stok-Cari-Fatura, Çek-Senet Takibi ve Genel Muhasebe programları arasındaki entegre bağlantılarını düzenlemenize yarayan Entegrasyon modülünü anlatmaktadır.

Not: Genel Muhasebe, hem Ticari Entegre'nin, hem de Datasoft'un Muhasebe Büroları Paketi'nin üyesi olduğu için kendi kullanım kılavuzu içinde anlatılmıştır. Bu kitapta, Genel Muhasebe'den yalnızca programlar arasındaki entegrasyon ile ilgili açıklamalar içinde bahsedilmektedir.

Üstte de belirttiğimiz gibi kitapçıkların her biri bir ana programa hitap etmektedir. Kitapçık içlerinde ise konular bölüm ve kısım başlıkları altında toplanmıştır. Her bölüm programın bir menüsüne, bölüm altındaki her kısım da ilgili menüdeki bir opsiyona karşılık gelmektedir. Buna göre, örneğin, Stok İşlemleri menüsündeki Stok Kartı Açma, Değiştirme opsiyonu ile ilgili bilgiler Kitap 1: Stok-Cari-Fatura'nın Stok İşlemleri bölümünün Stok Kartı Açma, Değiştirme kısmında anlatılmıştır. Bunun dışında her kitapçığın başında bir de Giriş bölümü bulunmaktadır ki burada programla ilgili genel bilgiler anlatılmıştır.

Program Modülleri
   Belli bir ana programa ait modüller genellikle ayrı menüler veya ayrı menü opsiyonları şeklindedir. Satın almadığınız bir modülle ilgili opsiyonları ekranınızda hiç göremezsiniz. Bu bakımdan, programı çalışırken görmeyip kitapta rastladığınız konuları okumadan geçebilirsiniz. Belli bir programa ait modüllerin neler oldukları kendi kitapçığının Giriş bölümünde belirtilmiştir.

Ek Bölümler
   Kitabın sonunda bazı ek bölümler yer almaktadır. Bunların içinde, Mesaj Kataloğu başlıklı bölüm programın ekranınızda gösterebileceği bütün mesajların anlamlarını anlatmaktadır. Çalışmanız sırasında anlamını çözemediğiniz bir mesaj görürseniz bu bölümde aydınlatıcı bilgi bulabilirsiniz.

Notlar
   Gerektiği yerlerde daha fazla bilgi vermek veya özel durumları belirtmek için notlar yazılmıştır.

Tuşlar
   Kitap içinde direktifler verilirken, belli bir tuşa basmanız istendiğinde, bu tuş [TUŞ] şeklinde gösterilmiştir. Aynı anda iki tuşa basmanız gerektiği durumlarda ise gösterim [TUŞ1-TUŞ2] şeklindedir. Örneğin; [F1] ibaresi üzerinde F1 yazan tuşa basmanızı, [CTRL-X] ibaresi de üzerinde Ctrl yazan tuşu basılı tutup X harfinin bulunduğu tuşa basmanız gerektiğini ifade eder.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.