Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Satış Raporları Menüsü

  1. Giriş
  2. Satış Faturaları Raporu
  3. Çıkış İrsaliyeleri Raporu
  4. Alınan Siparişler Raporu
  5. Stok Bazında Satış Raporu
  6. Cari Bazında Satış Raporu
  7. Stok Bazında Alınan Sipariş
  8. Cari Bazında Alınan Sipariş

Giriş

Satış Raporları menüsü, Satış İşlemleri menüsündeki opsiyonları kullanarak kaydettiğiniz fatura, irsaliye ve siparişlerle ilgili çeşitli analiz ve raporlar almanızı sağlayan opsiyonlar içermektedir. Menüde bulunan opsiyonlar ve işlevleri aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Satış Faturaları Raporu,
   Satış İşlemleri menüsündeki beş değişik fatura opsiyonunu kullanarak girdiğiniz Satış faturalarının özet veya detaylı olarak listelenmesi.

Çıkış İrsaliyeleri Raporu,
   Kaydedilmiş olan çıkış irsaliyelerinin özet ve detaylı olarak listelenmesi.

Alınan Siparişler Raporu,
   Müşterilerinizin mal almak için verdikleri siparişlerin özet veya detaylı olarak listelenmesi.

Stok Bazında Satış Raporu,
   Satış faturaları neticesinde stoklara işlenen stok çıkış hareketlerinin, stok kartı bazında, cari hesaplara göre toplamlarının listelenmesi.

Cari Bazında Satış Raporu,
   Satış faturaları neticesinde cari hesaplara işlenen borç hareketlerinin, cari hesap kartı bazında, stok kartlarına göre toplamlarının listelenmesi.

Stok Bazında Alınan Sipariş,
   Müşterilerinizin mal almak üzere verdikleri siparişlerin, stok kartı bazında, cari hesap kartlarına göre toplamlarının listelenmesi.

Cari Bazında Alınan Sipariş,
   Müşterilerinizin mal almak üzere verdikleri siparişlerin, cari hesap kartı bazında, stok kartlarına göre toplamlarının listelenmesi.

Not: Satış raporlarının tamamında raporun içeriği ve şeklini belirleyen bir takım sorular sorulmakta ve sonuçlar verilen cevaplara göre hesaplanmaktadır. Raporların çoğunda bulunan ortak sorular daha önce Giriş bölümünde, Raporlar başlığı altında açıklanmıştır.

Satış Faturaları Raporu

Satış Faturaları Raporu, Satış İşlemleri menüsündeki beş farklı fatura opsiyonunu kullanarak girdiğiniz satış faturaları ile ilgili ayrıntılı ve özet liste almanızı sağlamaktadır. Rapor aşağıdaki seçenekleri içerir:

Ekranda gördüğünüz bu seçeneklerin bazıları Giriş bölümünde, Raporlar başlığı altında anlatılmıştır. Bu rapora özel seçenekler ise aşağıdaki gibidir:
Rapor Tipi
   Bu soruda seçimi, [F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinden yapabileceğiniz gibi, [A/O/Y] tuşlarına basarak da yapabilirsiniz.
   Bu soru, satış faturalarındaki kalemlerin yazılıp yazılmayacağını belirler:
   [A] Ayrıntılı. Faturadaki kalemler yazılır.
   [O] Özet. Fatura kalemleri yazılmadan, her faturanın bilgileri ve yekünü tek bir satır halinde gösterilir.
   [Y] Aylık. Tüm satış faturalarının aylara göre toplam tutarları gösterilir.

Rapor Aralığı
   Bu soru, Rapor Tipi tercihiniz Aylık olduğunda sorulmaz. Burada gireceğiniz değer, faturaların hangi sıraya göre yazılacağını belirler:
   Tarihler Arası. Yanda gireceğiniz tarihler arasında kaydedilmiş faturalar, tarih sıralı olarak listelenir.
   No'lar Arası. Yanda gireceğiniz fatura numarası aralığındaki faturalar numara sıralı olarak listelenir.

Ay Aralığı
   Rapor Tipi tercihiniz Aylık olduğunda görüntülenen bu alanda gireceğiniz değer, rapora dahil edilecek faturaların tarih aralığını belirler.

Fatura Tipi
   Bu soru beş değişik türe sahip satış faturalarının hangisinin/hangilerinin rapora dahil edileceğini belirler:

Diğer dört seçenek(K.D.V.Tevkifatlılar/K.D.V.Tevkifatsızlar-Destekleme Fonlular/Destekleme Fonsuzlar-Ö.T.V. Olanlar/Ö.T.V. Olmayanlar), fatura tiplerine ilişkin olmayıp, bu 3 tip seçenekte birer tercih yapmanız veya tümünü işaretlemeniz gerekir.

[F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinde, [Boşluk/+/-] tuşlarını kullanarak döküme dahil etmek istediğiniz fatura tiplerini seçebilirsiniz. Bu durumda, başındaki işaret [-] olan tipler rapora dahil edilmez.

Muhasebe Tipi
   Bu soruda, rapora dahil edilecek faturaların muhasebe tipi seçimini yapın:
   Muhasebeleşecekler (muhasebe fişi haline dönüşecek)
   Muhasebeleşmeyecekler (muhasebeye girmeyecekler)

[F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinde, [Boşluk/+/-] tuşlarını kullanarak döküme dahil etmek istediğiniz tipleri seçebilirsiniz. Bu durumda, başındaki işaret [-] olan tipler rapora dahil edilmez.

Entegre Tipi
   Entegrasyonda herhangi bir tip belirlemişseniz girin.

Her Belge Ayrı
   Rapor Tipi'nde Özet seçtiğinizde çıkan bu soru, satış faturalarının tek tek yazılıp yazılmayacağını belirler. [E] girerseniz, her faturanın bilgisi tek bir satır halinde yazılır. [H] girerseniz, program sadece hesaplama yapar ve bittiğinde tek bir toplam gösterir.

Dizayn Form No
   Rapor Tipi sorusunda Ayrıntı'yı ve Ekran veya Yazıcı? sorusunda yazıcıyı seçtiğinizde çıkan bu soru, yazıcıya dökülen fatura listesinin hangi fatura formuna göre dizayn edileceğini belirlemenizi sağlar. Buraya, Parametreler menüsündeki Baskılı Form Tanımlama opsiyonunu kullanarak tanımlamış olduğunuz fatura formlarından birinin kodunu yazabilirsiniz. Dökümün belli bir form dizaynına uymadan, rapor şeklinde dökülmesini istiyorsanız herhangi bir şey yazmadan [Enter] tuşuyla geçin.

Bir form dizaynı seçerseniz, program Tutar Çarpanı/Tutar Genişliği/Miktar Genişliği alanlarında yaptığınız tercihleri dikkate almaz.

Not: Bir form dizaynı seçerseniz, program her fatura için seçtiğiniz dizaynın öngördüğü işlemleri yapar. Bu işlemler, fatura üzerine yazılan mesajların ve açıklamaların girilmesidir.

Rapor Muhtevası

Raporda, rakamların başında "<" işaretinin olması, belirlenen kriterlere göre, rakamın (miktar, tutar, vb.) tam olarak yazdırılamadığı, sığmadığı anlamına gelir.

Rapor muhtevası yukarıda yaptığınız seçimlere göre farklılıklar arz etmektedir.

1- Rapor Tipi sorusunda Özet seçmiş ve Her Belge Ayrı? sorusuna [H] girmişseniz, program sadece hesaplama yapar ve bittiğinde belirlediğiniz numara veya tarih aralığına düşen faturaların toplamını gösterir.

2- Rapor Tipi sorusunda Özet seçmiş ve Her Belge Ayrı? sorusuna [E] girmişseniz, belirlediğiniz tarih veya numara aralığına düşen faturalar tek tek gösterilir. Ekrana alınan listenin sonunda ayrıca toplamlar da verilir.

3- Rapor Tipi sorusunda Ayrıntı seçmişseniz, belirlediğiniz tarih veya numara aralığındaki faturalar bütün kalemleri ile birlikte ayrıntılı olarak gösterilir. Ekrana alınan listenin sonunda ayrıca toplamlar da verilir.

Çıkış İrsaliyeleri Raporu

Çıkış İrsaliyeleri Raporu, Satış İşlemleri menüsündeki Sevk İrsaliyesi Çıkışı opsiyonunu kullanarak girdiğiniz sevk irsaliyeleri ile ilgili ayrıntılı ve özet liste almanızı sağlamaktadır. Bu raporun içerdiği seçenekler ve kullanılışı bir önceki kısımda anlatılan Satış Faturaları Raporu ile aynıdır. İkisi arasındaki tek fark Fatura Tipi sorusu yerine gelen İrsaliye Tipi sorusuna vereceğiniz cevaptır:

Diğer dört seçenek(K.D.V.Tevkifatlılar/K.D.V.Tevkifatsızlar-Destekleme Fonlular/Destekleme Fonsuzlar-Ö.T.V. Olanlar/Ö.T.V. Olmayanlar), irsaliye tiplerine ilişkin olmayıp, bu 3 tip seçenekte birer tercih yapmanız veya tümünü işaretlemeniz gerekir.

[F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinde, [Boşluk/+/-] tuşlarını kullanarak döküme dahil etmek istediğiniz irsaliye tiplerini seçebilirsiniz. Bu durumda, başındaki işaret [-] olan tipler rapora dahil edilmez.

Alınan Siparişler Raporu

Alınan Siparişler Raporu, Satış İşlemleri menüsündeki Alınan Sipariş Girişi opsiyonunu kullanarak girdiğiniz siparişler ile ilgili ayrıntılı ve özet liste almanızı sağlamaktadır. Bu raporun içerdiği seçenekler ve kullanılışı daha önce anlatılan Satış Faturaları Raporu ile aynıdır. İkisi arasındaki tek fark Fatura Tipi sorusu yerine gelen Sipariş Tipi sorusuna vereceğiniz cevaptır:

Bir sipariş fatura veya irsaliyeye çevrildiğinde teslim edilmiş olarak kabul edilir.

Diğer dört seçenek(K.D.V.Tevkifatlılar/K.D.V.Tevkifatsızlar-Destekleme Fonlular/Destekleme Fonsuzlar-Ö.T.V. Olanlar/Ö.T.V. Olmayanlar), sipariş tiplerine ilişkin olmayıp, bu 3 tip seçenekte birer tercih yapmanız veya tümünü işaretlemeniz gerekir.

[F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinde, [Boşluk/+/-] tuşlarını kullanarak döküme dahil etmek istediğiniz sipariş tiplerini seçebilirsiniz. Bu durumda, başındaki işaret [-] olan tipler rapora dahil edilmez.

Stok Bazında Satış Raporu

Stok Bazında Satış Raporu, kaydetmiş olduğunuz satış faturalarıyla bağlantılı olarak stok kartlarına işlenmiş olan stok çıkış hareketlerinin cari hesaplara göre toplamlarını almanızı sağlamaktadır. Bu raporu, bir malı kimlere ne kadar sattığınızı veya bir maldan toplam ne kadar sattığınızı öğrenmek için kullanabilirsiniz. Rapor aşağıdaki seçenekleri içerir:

Ekranda gördüğünüz bu seçeneklerin bazıları Giriş bölümünde, Raporlar başlığı altında açıklanmıştır. Bu rapora özel seçenekler ise aşağıdaki gibidir:
Rapor Tipi
   Bu soruda seçimi, [F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinden yapabileceğiniz gibi, [A/O] tuşlarına basarak da yapabilirsiniz.
   Bu soru belli bir stok kartının ifade ettiği malı sattığınız cari hesapların ayrı ayrı gösterilip gösterilmeyeceğini belirler:
   [A] Ayrıntı. Hangi cari hesaba ne kadar mal sattığınız ayrı ayrı yazılır.
   [O] Özet. Cari hesaplar yazılmaz, sadece bir maldan toplam ne kadar sattığınız yazılır.

Genel Toplam
   Bu soru, listeye giren ilk karttan itibaren toplamların hesaplanıp hesaplanmayacağını belirler. [E] girerseniz, bir kartın hareketlerinin altında veya listenin sonunda baştan itibaren hesaplanan toplamlar gösterilir.

Rapor Muhtevası

Raporda, rakamların başında "<" işaretinin olması, belirlenen kriterlere göre, rakamın (miktar, tutar, vb.) tam olarak yazdırılamadığı, sığmadığı anlamına gelir. Rapora, cari hesap veya stok adının kaç karakter uzunluğunda yazdırılacağı Tutar Çarpanı/Tutar Genişliği/Miktar Genişliği alanlarında yaptığınız tercihlere göre program tarafından belirlenir.

Raporun muhtevası yukarıda yaptığınız seçimlere göre değişmektedir:
1. Rapor Tipi sorusunda Özet'i seçmişseniz, her satırda bir stok kartı olacak şekilde; stok kartının çıkış ve iade toplamları gösterilir.

2. Rapor Tipi sorusunda Ayrıntı'yı seçmişseniz, her stok kartı ayrı bir sayfada olmak üzere, ilgili maldan hangi cari hesaba ne kadar sattığınız gösterilir.

Cari Bazında Satış Raporu

Cari Bazında Satış Raporu, kaydetmiş olduğunuz satış faturalarıyla bağlantılı olarak cari hesap kartlarına işlenmiş olan borç hareketlerinin stok kartlarına göre toplamlarını almanızı sağlamaktadır. Bu raporu kime hangi malları sattığınızı veya bir cari hesaba toplam ne kadar satış yaptığınızı öğrenmek için kullanabilirsiniz. Rapor aşağıdaki seçenekleri içerir:

Ekranda gördüğünüz bu seçeneklerin bazıları Giriş bölümünde, Raporlar başlığı altında açıklanmıştır. Bu rapora özel seçenekler ise aşağıdaki gibidir:
Rapor Tipi
   Bu soruda seçimi, [F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinden yapabileceğiniz gibi, [A/O] tuşlarına basarak da yapabilirsiniz.
   Bu soru belli bir cari hesapa sattığınız farklı malların ayrı ayrı gösterilip gösterilmeyeceğini belirler:
   [A] Ayrıntı. Hangi maldan ne kadar sattığınız ayrı ayrı gösterilir.
   [O] Özet. Stok kartlarının toplamları yazılmaz, sadece bir cari hesaba toplam ne kadar satış yaptığınız yazılır.

Genel Toplam
   Bu soru, listeye giren ilk karttan itibaren toplamların hesaplanıp hesaplanmayacağını belirler. [E] girerseniz, bir kartın hareketlerinin altında veya listenin sonunda baştan itibaren hesaplanan toplamlar gösterilir.

Rapor Muhtevası

Raporda, rakamların başında "<" işaretinin olması, belirlenen kriterlere göre, rakamın (miktar, tutar, vb.) tam olarak yazdırılamadığı, sığmadığı anlamına gelir. Rapora, cari hesap veya stok adının kaç karakter uzunluğunda yazdırılacağı Tutar Çarpanı/Tutar Genişliği/Miktar Genişliği alanlarında yaptığınız tercihlere göre program tarafından belirlenir.

Raporun muhtevası yukarıda yaptığınız seçimlere göre değişmektedir:

Stok Bazında Alınan Sipariş

Stok Bazında Alınan Sipariş, bir stok kartı adına kaydedilmiş sipariş hareketlerinin cari hesaplara göre toplamlarını almanızı sağlamaktadır. Bu raporu, bir malınızı satın almak üzere kimlerin ne kadar sipariş verdiğini veya bir maldan toplam ne kadar sipariş aldığınızı öğrenmek için kullanabilirsiniz. Ya da, elinizdeki mal mevcudu bütün siparişleri karşılamıyorsa, her siparişin - orantılı olarak - ne kadarının karşılanacağını öğrenebilirsiniz. Rapor aşağıdaki seçenekleri içerir:

Ekranda gördüğünüz bu seçeneklerin bazıları Giriş bölümünde, Raporlar başlığı altında açıklanmıştır. Bu rapora özel seçenekler ise aşağıdaki gibidir:
Rapor Tipi
   Bu soruda seçimi, [F1] veya [Backspace] tuşuna bastığınızda açılan seçenek penceresinden yapabileceğiniz gibi, [A/O] tuşlarına basarak da yapabilirsiniz.
   Bu soru belli bir stok kartının ifade ettiği malı sipariş eden cari hesapların ayrı ayrı gösterilip gösterilmeyeceğini belirler:
   [A] Ayrıntı. Hangi cari hesabın ne kadar sipariş verdiği ayrı ayrı yazılır.
   [O] Özet. Cari hesaplar yazılmaz, sadece bir maldan toplam ne kadar sipariş aldığınız yazılır.

Teslim Edilecekler
   Bu soruyu [E] ile cevaplarsanız, sadece henüz teslim etmediğiniz siparişler rapora dahil edilir. [H] ile cevaplarsanız teslim ettiğiniz siparişler rapora alınır.

Sipariş Tipi
   Teslim Edilecekler sorusuna [E] girdiğinizde sorulan bu soruda, kullandığınız sipariş tiplerinden birini girin. Tümünün rapora dahil edilmesi için, bu soruyu [Enter] tuşuyla geçin.

Rapor Muhtevası

Raporda, rakamların başında "<" işaretinin olması, belirlenen kriterlere göre, rakamın (miktarın) tam olarak yazdırılamadığı, sığmadığı anlamına gelir. Rapora cari hesap veya stok adının kaç karakter uzunluğunda yazdırılacağı, Miktar Genişliği alanında yaptığınız tercihe göre program tarafından belirlenir.

Raporun muhtevası yukarıda yaptığınız seçimlere göre değişmektedir.

1. Rapor Tipi sorusunda Özet'i seçmişseniz, her satırda bir stok kartı olacak şekilde; stok kartının sipariş edilmiş toplamları gösterilir.

2. Rapor Tipi sorusunda Ayrıntı'yı seçmişseniz, her stok kartı ayrı bir sayfada olmak üzere, ilgili maldan hangi cari hesabın ne kadar sipariş ettiği gösterilir.

3. Ekran dökümünde, listelenen değerler ana birime göre olan miktarlardır. Yazıcı dökümünde ise, raporun kaç adet birime göre düzenleneceği, Firma Parametreleri Girişi'nde Birim Sayısı alanında yaptığınız tercihe göre değişmektedir.

Cari Bazında Alınan Sipariş

Cari Bazında Alınan Sipariş, bir cari hesap kartı adına kaydedilmiş sipariş hareketlerinin stok kartlarına göre toplamlarını almanızı sağlamaktadır. Bu raporu, bir müşterinin hangi mal için ne kadar sipariş verdiğini veya bir müşterinin toplam ne kadar sipariş verdiğini öğrenmek için kullanabilirsiniz. Rapor aşağıdaki seçenekleri içerir:

Ekranda gördüğünüz bu seçeneklerin bazıları Giriş bölümünde, Raporlar başlığı altında açıklanmıştır. Bu rapora özel seçenekler ise aşağıdaki gibidir:
Teslim Edilecekler
   Bu soruyu [E] ile cevaplarsanız, sadece henüz teslim etmediğiniz siparişler rapora dahil edilir. [H] ile cevaplarsanız teslim ettiğiniz siparişler rapora alınır.

Rapor Muhtevası

Raporda, rakamların başında "<" işaretinin olması, belirlenen kriterlere göre, rakamın (miktarın) tam olarak yazdırılamadığı, sığmadığı anlamına gelir. Rapora, cari hesap adının kaç karakter uzunluğunda yazdırılacağı Miktar Genişliği alanında yaptığınız tercihe göre program tarafından belirlenir.

Raporun muhtevası yukarıda yaptığınız seçimlere göre değişmektedir:
Her cari hesap kartı ayrı bir sayfada olmak üzere, hangi maldan ne kadar sipariş aldığınız gösterilir. Ekrana alınan dökümde, listelenen değerler ana birime göre olan miktarlardır. Yazıcı dökümünde ise, raporun kaç adet birime göre düzenleneceği, Firma Parametreleri Girişi'nde Birim Sayısı alanında yaptığınız tercihe göre değişmektedir.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.