Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Senet Raporları Menüsü

Senet Raporları menüsü elinize geçen senetlerin kayıtları ve durumları hakkında listeler hazırlayan rapor opsiyonları içermektedir.

Bu menüdeki opsiyonların ortak özelliği, hepsinin senet portföyünüzdeki kayıtlarla ilgili değişik içeriğe sahip listeler dökmenize yardımcı olmaktır. Bu sebeple raporlar ayrı kısımlar halinde anlatılmayacak, sadece gerekli bir takım bilgiler verilecektir.

Senet raporları alınırken program, raporun içeriğini belirleyen bir takım soruları cevaplamanızı ister. Bu soruların hepsi Giriş bölümünde, Raporlar kısmında anlatılmıştır.

Bu opsiyonlarda "Ekran veya Yazıcı" sorusunda [F1] tuşuna basılarak uygun senetlere ait kısmi tahsilat hareketlerinin de raporlara dahil edilmesi mümkün olmaktadır. [F1] Kısmi Tahsil İşlemleri opsiyonunun kullanılabilmesi için:

Senet raporlarındaki hesaplamalarda, kısmi olarak tahsil edilen senetlerin tutarlarından tahsil edilen tutarın çıkarılmasıyla elde edilen kalan tutar baz alınır.

Raporlarda döküm, durumu ilgili opsiyona uyan ve belirlediğiniz aralığa düşen senetlerin alt-alta listelenmesi suretiyle yapılmaktadır. Bir senedin; portföy numarası, portföye giriş tarihi, hangi cari hesaptan alındığı, vade tarihi, tutarı(kısmi olarak tahsil edilen çeklerin tutarlarından tahsil edilen tutarın çıkarılmasıyla elde edilen kalan tutar), son durumu ve portföyden çıkmış ise çıkış tarihi gösterilir. Yazıcıya alınan listelerde bunlara ek olarak senedin; borçlu ve ödeme yeri detayları da yazılır. Giriş ve çıkış tarihleri, giriş veya çıkışı yapmak için kaydettiğiniz makbuzların tarihleridir. Raporların "Durum" sütunlarında gördüğünüz ifadeler, senedin son durumunu göstermektedir. Bu durumlar, Çek-Senet İşlemleri menüsünde girdiğiniz makbuzlar neticesinde oluşur. Ödeme Makbuzu Girişi ile ödeme için kullandığınız senetlerin "Durum" sütununda ise tahsil eden cari hesabın adı yazılır.

Bu menüdeki rapor opsiyonları şunlardır:
Senet Listesi,
   Portföyünüze bir şekilde girmiş olan senetler durumlarına bakılmaksızın listelenir. Listede vade tarihi ya da portföy numarası aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi veya portföy numarası sırasında dökülür. Bu raporu senetlerin son durumları hakkında bilgi edinmek için kullanabilirsiniz.

Portföydeki Senetler,
   Durumu "portföyde" olarak işaretli olan (herhangi bir şekilde çıkışı yapılmamış olan) senetler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaptan alınmış ve henüz portföyde olan senetler de görülebilir.

Tahsildeki Senetler,
   Bankaya tahsile gönderilmiş olan senetler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir bankaya tahsile gönderilmiş olan senetler de görülebilir.

Teminattaki Senetler,
   Bankaya teminata gönderilmiş olan senetler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir bankaya teminata gönderilmiş olan senetler de görülebilir.

Ciro Edilen Senetler,
   Cari hesaplara ciro edilmiş olan (ödeme yapmak için kullanılmış olan) senetler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaba ciro edilmiş olan senetler de görülebilir.

Protestolu Senetler,
   Ödenmediği için protestolu olarak portföye iade edilmiş olan senetler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaptan alınmış olan protestolu senetler de görülebilir.

Müşteri Senetleri,
   Müşterilerden alınmış (tahsil edilmiş) olan senetler listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür. İstenirse sadece belli bir cari hesaptan alınmış olan senetler de görülebilir.

Kendi Senetleriniz,
   Ödeme yapmak için kesmiş olduğunuz kendi senetleriniz listelenir. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Listede hem vade tarihi hem de giriş tarihi aralığı belirtilebilir. Liste vade tarihi sırasında dökülür.

Tahsil Edilen Senetler,
   Tahsil edilmiş senetlerin dökümü alınır. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Şahsi ve Ciranta senet seçimi yapılabilir.

Ödenmiş Senetler,
   Ödenmiş senetlerin dökümü alınır. Rapor Tarihi alanında değer girerek, bu raporu istediğiniz tarih itibariyle alabilirsiniz (Programın getirdiği tarih sizin çalışma tarihi olarak belirlediğiniz tarihtir.). Şahsi ve Ciranta senet seçimi yapılabilir.

Bir Senedin Hareketleri,
   Senet portföyünüzde kayıtlı bir senedin hareketlerini (hayat hikayesini) görmek için kullanılır. Bu raporda diğerlerinden farklı olarak, herhangi bir aralık verilmez, sadece işlemleri öğrenilecek senet seçilir. Bunun için Portföy No alanına işlemlerini görmek istediğiniz senedin portföy numarasını yazın, ya da senedi [F1] tuşuyla çağıracağınız pencereden seçin.

Senet seçildikten sonra program, ekranın üst kısmında senedin detay bilgilerini, alt kısmında da işlemlerini gösterir. Kısmi olarak tahsil edilmiş ise toplam tahsilat tutarı ve kalan tutar da gösterilir. Görmek istediğiniz başka senetler varsa aynı şekilde onları da seçebilir veya [Esc] tuşuna basarak menüye dönebilirsiniz.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.