Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

Devir İşlemleri

Yıl sonunda, bütün işlemleri bitirip hesapları kapattıktan sonra bilgileri bir sonraki yıla devir etmeniz gerekir. Devir İşlemi, programa tanımlamış olduğunuz şirketleri tek bir defada bir sonraki mali yıla kopyalamanıza imkan tanımaktadır. Basit Usul defterlerin devri sırasında programın gerçekleştirdiği işlemler şunlardır:
1. Bir sonraki yılda, üzerinde çalışmakta olduğunuz şirketle aynı numaraya sahip bir şirket açılması,
2. Şirket bilgilerinin ve şirket için tanımlanmış tabloların yeni açılan şirkete kopyalanması,
3. Emtia envanterindeki kayıtların toplanarak bir sonraki yılın Gider defterine devir olarak yazılması,
4. Amortismanı veya amortisman K.D.V.'si indirimleri bitmemiş demirbaşların bir sonraki yıla kopyalanması,
Bir sonraki yılda, devrini yaptığınız şirketle aynı numaraya sahip başka bir şirket varsa, o şirketin bilgileri silinir. Örneğin; 2004 yılında tanımlı "12" numaralı "A" firması 2005 yılına devredilirken, 2005 yılında "12" numarayla tanımlanmış bir "B" şirketi varsa bu şirket ("B" şirketi) silinir. Program bu durumu belirtmek için 2005 Yılına Ait Dosyalar Daha Önce Açılmış. Silinsin mi (E/H)? benzeri bir soru sorar.

Buna karşılık, devir işlemi devrettiğiniz şirketin bilgilerine dokunmaz. Yani, 2005 yılına devrettiğiniz "12" numaralı "A" firmasının 2004 yılına ait bilgileri olduğu gibi kalır.

Bir şirketi, yeni yıla bilgi girmediğiniz sürece, kaç defa isterseniz o kadar devredebilirsiniz. Ancak, bir kere devir yapıp yeni yılın işlemlerini girmeye başlamışsanız, önceki yıldan bir daha devir yapmamanız gerekir. Aksi takdirde yeni yıla girdiğiniz bilgiler kaybolur.

İlk Firma No, Son Firma No
   Bu iki alana hangi numara aralığındaki şirketlerin bir sonraki yıla devredilmesini istiyorsanız o şirketlerin numaralarını girin. Tüm şirketleri devredecekseniz her ikisini de [Enter] tuşuyla geçin. Tek bir şirketi devredecekseniz her iki alana da o şirketin numarasını yazın. Şirket numaralarını [F1] tuşuyla çağıracağınız pencereden de seçebilirsiniz.

Bu iki değeri girmenizden sonra en altta Devir İşlemi Başlasın mı (E/H)? şeklinde bir soru çıkar. Devir işlemini başlatmak için bu soruyu [E] ile cevaplayın.

Geri Önceki Konu Sonraki Konu

İçindekiler

©Copyright 1989 - 2004,  Datasoft Yazılım Ltd. Şti. - Her hakkı saklıdır.

Bu sayfa son olarak 10 Ocak 2005 tarihinde güncellendi.